DSC0031 Elektrik Mühendisleri Odası`nın (EMO) akademisyen üyelerine yönelik ilk kez düzenlediği Akademik Kamp, 17-20 Mayıs 2012 tarihleri arasında Nesin Vakfı`nın İzmir Şirince`de bulunan Matematik Köyü`nde gerçekleştirildi. Akademik Kamp`ın ana gündemini `Sinyal ve Görüntü İşlemede Son Gelişmeler`oluşturdu.

EMO üyesi 51 yüksek lisans ve doktora seviyesinde araştırmacının buluştuğu kampın ana gündemi olarak, sanatın teknolojiyle buluşma noktası olması nedeniyle giderek artan bir ilgi gören "Sinyal ve Görüntü İşleme" konusu ele alındı. Ana gündemin yanında ilk gün programı kapsamında bilim etiğinden, teknoloji tarihine, mühendislik eğitiminden mesleki örgütlenmeye varıncaya kadar uzanan sunumlarla Akademik Kamp‘a geniş bir perspektif kazandırıldı.

EMO-Üniversite işbirliğini güçlendirmeyi ve genç araştırmacıları, uzman akademisyenlerle buluşturmayı amaçlayan etkinliğin yılda iki kere, ülkenin değişik yerlerinde gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Bahar ve kış kampları olarak düzenlenecek etkinliklerin ilkinde "Sinyal ve Görüntü İşlemede Son Gelişmeler" tartışıldı. Etkinlik kapsamında genç akademisyenler ile uzman akademisyenlerin eğitim, kongre ve benzeri etkinliklerden farklı olarak, daha doğrudan ve birebir iletişim kurabilmelerine olanak sağlanması hedeflendi.

Kampın açılışında EMO Meslek İçi Sürekli Eğitim Merkezi (MİSEM) Komisyonu Üyesi Orhan Örücü, Akademik Kamp‘ın oluşum süreci, amacı ve hedefleri hakkında katılımcılara bilgi verdi. EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Uğurlu ise akademisyenlerin birbirleriyle ve meslektaşlarıyla doğrudan iletişim kurabilmesinin önemine değinerek, katılımcılara teşekkür etti.

EMO Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş ise mühendislik eğitiminin önemini vurgulayarak, EMO-üniversite işbirliğini güçlendirmeyi hedeflediklerini kaydetti. Genç araştırmacıları, uzman akademisyenlerle buluşturmayı amaçladıklarını ifade eden Göltaş, bilgi ve deneyimlerin paylaşılmasının hedeflendiği etkinliklerin önümüzdeki dönemde de sürdürüleceğini belirtti. Açılışta konuşan Prof. Dr. Tayfun Akgül ise katılımcılar adına Akademik Kamp‘ın hazırlık çalışmaları dolayısıyla EMO‘ya teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından kamp programı Prof. Dr. Tayfun Akgül‘ün "Bilim Etiği" konulu sunumu ile devam etti. Bilimsel makale yazımı, telif hakları, etik yaklaşım konularında çeşitli örneklerle bilgi veren Akgül‘ün ardından Prof. Dr. Hamit Serbest, "Bilim, Mühendislik ve Öğretim Kurumları" ve Prof. Dr. Ali Nesin "Mühendisler ve Matematik; pi ve e Sayıları" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. İlk gün çalışmaları Prof. Dr. Atilla Bir‘in "Anadolu‘da Teknoloji Tarihi" başlıklı sunumu ile tamamlandı.

İkinci gün Ayşin Baytan Ertüzün (Boğaziçi Üni.) "Durağan ve Gauss Olmayan veya Seyrek Sinyallerin Bayesçi Ayrışımı", Prof. Dr. Muhittin Gökmen (İTÜ) "Görüntü ve Yüz Tanıma", Prof. Dr. Tayfun Akgül "Karikatür-Fotoğraf Çakıştırma Çalışmaları" ve Prof. Dr. Bülent Sankur (Boğaziçi Üni.)  "Görüntü ve 3B Yüz Tanıma" başlıklı konuşmalarını sundular.

Üçüncü gün ise Yrd. Doç. Dr. Şevket Gümüştekin (İYTE) "Bilgisayarda Görü Uygulamaları, İçerik Tabanlı İmge ve Video Çıkarımı", Yrd. Doç. Dr. Hazım Kemal Ekenel (İTÜ) "İçerik Tabanlı İmge ve Video Çıkarımı", Prof. Dr. Aydın Akan (İÜ) "Sinyal İşlemenin Kablosuz İletişim ve Biyomedikal Uygulamaları",  Prof. Dr. Tayfun Akgül ve Dr. Süleyman Baykut (İTÜ) "Geosinyal İşleme" konularındaki deneyimlerini genç meslektaşlarına aktardılar.

Etkinliğin son gününde ABD‘deki Drexel Üniversitesi‘nden görüntü işleme alanının dünyaca tanınan ismi Prof. Dr. Banu Onaral ve Dr. Hasan Ayaz (Drexel Üni), "İşlevsel Optik Beyin Görüntülemede Sinyal İşlemciliği" başlıklı sunumu ile genç meslektaşlarının sorularını yanıtladı.

Akademik Kamp çalışmaları Efes Harabeleri ve Şirince Köyü‘ne düzenlenen geziler ve akşam yemeğinden sonra gerçekleştirilen söyleşi ile tamamlandı.

Ayrıca Cumhuriyet Gazetesi çizerlerinden Semih Poroy da kampta katılımcılarla beraberdi.

Sayılarla Akademik Kamp

•·        27 Yüksek Lisans, 24 Doktora Öğrencisi, Toplam 51 katılımcı

•·        35 ayrı üniversiteden katılım
•·        13 Öğretim Üyesi ders verdi.
•·        Kamp esnasında 13 ayrı konuda toplamda 32 saat ders yapıldı.
•·        Dersler 09:00da başlayıp, 22:00de sona erdi.

 

AKADEMİK KAMP AFİŞ

 

 

AÇILIŞ KONUŞMALARI

Fotoğraflarla


AKADEMİK KAMP ÖYKÜSÜ | SEMİH POROY