EMO 4. AKADEMİK KAMP 12-15 MAYIS 2016 ELEKTRİK MAKİNALARI ve GÜÇ ELEKTRONİĞİNDEKİ GELİŞMELER DEĞERLENDİRME VE SONUÇ RAPORU
Elektrik Mühendisleri Odası’nın 2012 yılından beri düzenlediği Akademik Kampların dördüncüsü, 12-15 Mayıs 2016 tarihlerinde “Elektrik Makinaları ve Güç Elektroniğindeki Gelişmeler” başlığı altında gerçekleştirildi. Nesin Vakfı‘nın İzmir Şirince’deki Matematik Köyü’nde yapılan kampta elektrik makinaları ve güç elektroniği alanında çalışan EMO üyesi yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile alanda çalışan uzman akademisyenler bir araya geldi.
Kamp katılımcılarına; işyeri, eğitim, seminer ve kongrelerden farklı olarak daha yoğun ve doğrudan etkileşim sağlanabilecek bilimsel bir tartışma ortamı sağlamak amacıyla düzenlenen EMO 4. Akademik Kampla, Odamızın bilim dünyasıyla olan ilişkilerinin güçlendirilmesini sağlanmak hedeflenmiştir.
Elektrik Makinaları ve Güç Elektroniği alanında çalışan, 19 farklı üniversite ve 3 ayrı ARGE merkezinden 38 doktora veya yüksek lisans öğrencisinin katıldığı kampta, alanında uzmanlıkları ile tanınan 14 farklı üniversiteden 17 akademisyen ders verdi. Katılımcıların 18’i doktora öğrencisi, 18’i yüksek lisans öğrencisi ve 2’ü misafirlerden oluştu. Ayrıca katılımcıların 8’ini kadınlar, 30’unuysa erkek öğrenciler oluşturdu. Kampa EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil, EMO Yönetim Kurulu Saymanı İbrahim Aksöz, EMO Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Gündoğan, Yedek YK Üyesi Oya Kiraz, EMO Denetleme Kurulu Başkanı Giyasi Güngör, EMO Onur Kurulu Üyesi İrfan Şenlik, EMO Adana Şube Başkanı Mehmet Mak, EMO Ankara Şube YK Yazmanı Alaattin Ali Yolcu, EMO İstanbul Şube YK Üyesi Tayfun İşbilen, EMO İzmir Şube Yöneticileri ve Çalışanları ve MİSEM Komisyonu Başkanı Orhan Örücü katıldı.
BİRİNCİ GÜN
ODTÜ‘den Prof. Dr. Bülent Ertan ve Gazi Üniversitesi‘nden Doç. Dr. M. Timur Aydemir‘in koordinatörlüğünde gerçekleştirilen "Elektrik Makinaları ve Güç Elektroniğindeki Gelişmeler" başlıklı 4. Akademik Kamp, açılış konuşmalarıyla çalışmalarına başladı.
Açılış: EMO 4. Akademik Kamp 12 Mayıs 2016 Perşembe 10.00`da açılış töreni ile başladı. Açılışta dört konuşmacı yer aldı;
EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil katılımcıları selamlayarak kampın amacı ve EMO’nun akademi dünyasının ilişkileri hakkında bilgi verdi.
EMO MİSEM Komisyonu Başkanı Orhan Örücü daha önce düzenlenen akademik kampa ve bundan sonra yapılması planlanan kamplara ilişkin olarak bilgi verdi.
Oda Müdürü Emre Metin kamp çalışmalarına ilişkin temel bilgileri katılımcılara aktardı.
EMO 4. Akademik Kampın akademik içeriğinin koordinatörlüğünde görev alan Doç. Dr. M. Timur Aydemir ise Nesin Vakfı‘na ve EMO‘ya teşekkür ederek kampın öğrencilere yapacağı katkılar ve kampın içeriği hakkında genel bilgi verdi.
Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar kendini tanıtarak yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi aktardı. Sonrasında birinci gün derslerine geçildi, ilk gün dört ders verildi:
Doç. Dr. Timur Aydemir - Elektrikli Araçlarda Kablosuz Enerji Transferi
Prof. Dr. Hamit Serbest - İnsan ve Eğitim
Prof. Dr. Sedat Sunter - Matris Konvertörler
Dr. Arda Tüysüz – Güç Elektroniği ve Elektrik Makinalarında Günümüzün ve Geleceğin ARGE Konuları
İKİNCİ GÜN
13 Mayıs Cuma 7 ders verilmiştir:
· Prof. Dr. H. Altay Güvenir – EMO Bilimsel Dergi
· Doç. Dr. Murat Barut - Asenkron Makinalarda Parametre Değişimlerinin Vektör Kontrol Başarımına Etkisi
· Yrd. Doç. Dr. Tolga Sürgevil - Şebekeden Bağımsız Özuyartımlı Asenkron Jeneratörde Dolaylı Vektör Kontrolünün Dsp ile Gerçeklenmesi
· Prof. Dr. Eyüp Akpınar - Statik Kompansatörler ve Aktif Güç Süzgeçleri
· Dr. Burak Özpineci - Elektrikli Araçlar İçin Sürücü Teknolojilerinde Son Gelişmeler
· Prof. Dr. Shmilovitz Doron`un - Fotovoltaik Sistemlerde Maksimum Güç Noktası Tespiti ve Diğer Uygulamalar
· Prof. Dr. Ali Nesin - Mühendisler ve Matematik
ÜÇÜNCÜ GÜN
14 Mayıs Cumartesi 5 ders verilmiştir:
· Prof. Dr. Bülent Ertan - Moment Kontrol Jiroskobu İçin Çift Rotorlu Eksenel Akılı Motor: Kutup Sayısı Seçimi Ve Tasarımı / AR Motorları Sargı Başı Sızıntılarının Hesaplanmasına Bir Yaklaşım
· Doç. Dr. Lale Tükenmez Ergene - Senkron Relüktans Motorlar
· Yrd. Doç. Dr. Murat Göl - Akıllı Şebekelerde Güç Kalitesi
· Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ – Akademisyen Olmak
DÖRDÜNCÜ GÜN
15 Mayıs Pazar günü 2 ders verilmiştir:
· Prof. Dr. Tayfun Akgül - Bilim Etiği
· Prof. Dr. Güven Önbilgin - Eksenel Akılı Sürekli Mıknatıslı Senkron Makinalar
Dördüncü gün derslerin ardından Efes Harabeleri`ne yapılan gezi ile kamp programı tamamlandı. Kamp sırasında katılımcılara anket formu dağıtılarak kampı değerlendirmeleri istendi. Anket Sonuçları raporun ekinde iletilmektedir.
Sayılarla Akademik Kamp
- 18 Yüksek Lisans, 18 Doktora Öğrencisi ve 2 Misafir Öğrenci katıldı.
- Öğrenciler 19 farklı üniversite ve 3 ayrı ARGE firmasından
- Öğrencilerin 8’i kadın, 30’u erkek
- 17 Öğretim Üyesi katılımcı
- 10 EMO yöneticisi
- 8 EMO İzmir yöneticisi
- 7 EMO çalışanı
- Kamp esnasında 17 ayrı konuda toplamda 31 saat ders yapıldı.
- Dersler 10:00’da başlayıp, 22:00’de sona erdiyor